PACTtherapie

PACTtherapie

PACT® Schimmelnagel Therapie is een nieuwe methode voor de behandeling van schimmelnagels die nagenoeg 100% schimmeldodend is. Deze uit Duitsland afkomstige innovatieve behandelingstherapie komt oorspronkelijk uit de tandarts-wereld. PACT-behandelingen zijn doeltreffend en pijnloos, zonder bijwerking. De resultaten en de herstelfase naar een gezonde nagel  zijn ongekend. PACT is een afkorting en een wetenschappelijk begrip voor Photodynamische Antimicrobiële Therapie. Met deze methode kunnen schimmels zeer effectief op voet- en vingernagels gedood worden.  

Prijs: Vanaf €26,50

Wat is een schimmelnagel?

Een schimmelnagel is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel. Als deze de nagels kan binnendringen en zich kan uitbreiden ontstaat een Onychomycose (medische term voor schimmelnagel). Een schimmelinfectie kan makkelijk ontstaan o.a. in beschadigde nagels ten gevolge van bijvoorbeeld sporten of knellende schoenen of via een andere schimmelinfectie bijvoorbeeld zwemmerseczeem waardoor een schimmel makkelijk binnen kan dringen. Ook vocht en warmte bevorderen de kans dat schimmels zich kunnen nestelen in nagels (makkelijk op te lopen in vochtige ruimtes zoals zwembad, sauna en douchen omdat een schimmelorganisme graag in vochtige en warme ruimtes leeft). Andere mogelijke oorzaken: bijvoorbeeld een afwijkende zuurgraad van de huid of een verminderde weerstand. Schimmelnagels zijn dan ook een veel voorkomend probleem en zeer lastig te behandelen. 

Hoe werkt de PACT methode?

Deze behandelingstherapie bestaat uit drie gedeelten. Het voortraject, de eigenlijke PACT-behandeling en het natraject. In het voortraject moet eerst door jouw “voetenspecialist” worden vastgesteld of het daadwerkelijk om een schimmelnagel gaat. Niet alle verkleurde en/of verdikte nagels zijn  schimmelnagels. Er kan ook sprake zijn van bijvoorbeeld een Hoornnagel of een Psoriasis-nagel. Daarom wordt (een biopt) een stukje nagel afgenomen en ter plaatse getest zodat er met zekerheid vastgesteld kan worden dat het om een schimmel gaat. Duur van deze test is ca. 20 minuten. Indien wordt vastgesteld dat het daadwerkelijk om een schimmelnagel gaat, kan de  eigenlijke PACT behandeling starten. Deze test kan tijdens een voetbehandeling plaatsvinden. 

Prijs van een biopt afnemen: €39,50

PACT behandeling

Ter voorbereiding van de PACT-behandeling wordt de schimmelnagel dun afgefreesd en opgeruwd. Daarna wordt een gel op de nagel aangebracht met daarin het photosensitiser Toluidin-blauw (lichtgevoelige kleurstof). Deze kleurstof trekt tijdens de inwerktijd in de schimmelnagel.

Na de inwerktijd wordt een speciale PACT-lamp met rood LED licht op de nagel geplaatst. Doordat dit licht een specifieke golflengte heeft wordt de blauwe kleurstof in de gel geactiveerd en ontstaat radicale zuurstof, welke de celwand van de schimmel beschadigd. Als de celwand stuk is kan een schimmel niet meer leven en sterft deze. Deze behandeling wordt in een tijdsbestek van c.a. 10 dagen drie keer uitgevoerd en een extra vierde behandeling na een maand. Omdat de celwand van een mens anders is opgebouwd dan die van een schimmel, is deze behandelingsmethode voor de mens verder ongevaarlijk. Na 3 behandelingen merk je al zichtbaar verschil als er sprake is van een milde besmetting. Dan volstaan doorgaans 4 behandelingen, wanneer er sprake is van een ernstige besmetting zijn er vaak meerdere behandelingen nodig.

Therapie trouw

Als de schimmel is gedood kan het nabehandeling-traject starten. Hierbij is belangrijk dat er geen her-infectie plaatsvindt en er snelle uitgroei van een nieuwe (gezonde) nagel plaatsvindt. Om her-infectie te voorkomen dient men plaatsen waar schimmelinfectie kan worden opgelopen zo veel mogelijk te mijden of maatregelen hiertegen te nemen. Hierbij zijn een aantal zaken belangrijk; je voeten na het wassen goed afspoelen en goed afdrogen ook tussen de tenen en dagelijks schone sokken aan doen. De schoenen die tijdens de schimmelinfectie zijn gedragen, dienen dagelijks voordat deze worden aan getrokken, te worden ontsmet met een schimmelwerende spray. Ook is het aan te bevelen om in de eerste periode na de behandeling een antischimmel product op de nagel te gebruiken om deze zoveel mogelijk te beschermen tegen her-infectie.

Om de uitgroei van een nieuwe (gezonde) nagel te ondersteunen en te stimuleren is het gebruik van een speciale hiervoor bestemde nagelcrème aan te raden. Als “voetenspecialist” adviseer ik je hier graag bij.

PACT Schimmelnagel therapie

De PACT® Schimmelnagel Therapie is een speciale behandelingsmethode. Om de kwaliteit van deze behandelingstherapie zeker te stellen heb ik als “Voetenspecialist” een speciale cursus gevolgd waarin deze methode met zijn specifieke eigenschappen zowel in theorie als praktijk is aangeleerd. Dat kan, indien je “therapie-trouw” bent, er mede voor zorgen dat je weer gezonde en mooie teennagels krijgt. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor de behandeling van jouw schimmelnagel(s), maak dan een afspraak.