Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje. Voor een snelle genezing en het voorkomen van infecties is het van belang dat een blaar de eerste 24 uur gesloten blijft. Een blaar geneest het snelst als hij heel blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen.

Om infecties te voorkomen kan je het gebied rondom de blaar met betadinejodium ontsmetten. Vervolgens maak je aan de zijkant een kleine opening, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde naald, en druk je het vocht met een steriel gaasje uit de blaar. Zorg er voor dat al het vocht er uit gaat. Het losse stuk huid kan je beter niet verwijderen, omdat er dan makkelijker een infectie ontstaat. Plak de blaar strak af met een pleister (zonder gaas). Meestal kan je dan gewoon weer verder lopen.

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming:
 1. Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat altijd de maat nemen en altijd als je staat.
 2. Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen.
 3. Draag altijd sokken of kousen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.
 4. Houd je voeten droog. Zo nodig kan je een voetpoeder gebruiken.


Een wrat is een virus dat verspreid kan worden door direct contact. Een wrat kan dus besmettelijk zijn.

Zwemmers eczeem is een schimmel die het beste gedijt in een vochtige en warme omgeving. Bovendien is een hoge pH waarde van de voethuid ook goed voor de ontwikkeling van een schimmel. Het geregeld wassen van de voeten met zeep kan dus averechts werken! Neem daarom de volgende aanwijzigen in acht om zo snel mogelijk van zwemmers eczeem af te komen:
 1. Was de voeten zonder zeep of met een zeep met een neutrale pH waarde.
 2. Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen.
 3. Gebruik voor het afdrogen van de voeten een aparte handdoek en was deze na gebruik op 60°.
 4. Draag zo veel mogelijk sokken die vocht opnemen
 5. Draag schoenen die ventileren
 6. Gebruik zo nodig een schimmeldodende voetcrème 
Wintertenen (ook wel wintervoeten genaamd) ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Dit probleem zal zich sneller voordoen wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn.
Wanneer je last hebt van wintertenen kan je het beste:
 1. blootstelling aan kou vermijden (zeker wanneer u hiervoor gevoelig bent!)
 2. vooral ook geen hete kruiken of andere warmtebronnen gebruiken
 3. afwisselend koude en warme voetbaden nemen
 4. warme voetbedekking gebruiken (wollen of katoenen sokken!)
 5. een crème gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert.
‘Zweetvoeten’ oftewel voeten die vies ruiken worden veroorzaakt door afvalstoffen van bacteriën. Door producten te gebruiken die het zweten tegengaan kan je van je zweetvoeten afkomen. Daarnaast helpen de volgende tips ook:
 1. Verwissel regelmatig (minimaal eenmaal per dag) uw sokken.
 2. Wissel om de dag van schoenen.
 3. Maak uw voeten iedere dag erg goed schoon. Ook tussen je tenen!
 4. Draag, wanneer het klimaat dat toelaat, zoveel mogelijk open schoenen.
Er zijn meerdere redenen waardoor een wondje niet geneest en er een zweer kan ontstaan. Je kan het beste naar de huisarts gaan met dit probleem, het kan namelijk wijzen op andere gezondheidsproblemen. Hij kan je ook medicatie geven om van de zweer af te komen.
Wanneer je ingroeiende teennagels hebt, kan je een afspraak maken bij een pedicure met als specialisatie nagelbeugeltechniek. Zij kan door middel van een nagelbeugel de nagel in de juiste richting door laten groeien. Ook kan zij bepalen of zij de ingegroeide nagel kan behandelen of dat je beter de huisarts kunt raadplegen.
De meest voorkomende oorzaak van jeukende en brandende voeten is een schimmelinfectie. Dit is makkelijke te verhelpen door middel van medicatie. Ga hiervoor dus naar je huisarts. Laat je dit onbehandeld, dan kan deze infectie leiden tot grote voetproblemen.
Ja, wanneer je veelvuldig op hoge hakken loopt is dit slecht voor niet alleen je voeten, maar ook voor je knieën en je rug! Daarnaast kan dit leiden tot een verkorte achillespees (pees in je kuit) waardoor de bewegingsvrijheid van je voet minder wordt. En dit kan weer leiden tot pijn bij sporten of zelfs bij gewoon lopen! We raden je daarom aan om niet meerdere dagen achtereen schoenen met hoge hakken te dragen, maar dit regelmatig af te wisselen met ‘platte’ schoenen.
Je kan het best ’s middags je schoenen gaan kopen. Je voeten worden namelijk gedurende de dag wat dikker. Wanneer je pas ’s middags je schoenen past en koopt weet je daardoor zeker dat je niet te kleine schoenen koopt. Wanneer je de schoenen past moet je de schoenen aan beide voeten passen. Je voeten verschillen namelijk onderling in lengte, breedte en dikte.
De meeste specialisten geven aan dat je na 500-1000 kilometer je sportschoenen het best kunt vervangen. De algemene stelregel hierbij is 1x per jaar schoenen vervangen. Het schok-opvangende gedeelte van de schoenen werkt dan niet meer genoeg om je knieën te ontlasten.
Dit is erg afhankelijk van wat voor sport je uitoefent.
 1. Bij sporten waarbij je veel korte maar heftige bewegingen maakt (bijvoorbeeld aerobics of streetdance) is het van belang dat de schoen een goede schokopvang heeft. Daarnaast moet de schoen bij de tenen genoeg ruimte geven om de tenen goed te bewegen zonder dat de nagels en de tenen de schoen steeds raken.
 2. Bij groepssporten waarbij je veel rent en springt (zoals basketbal en handbal), is enkel-ondersteuning heel belangrijk. Zorg dan voor een schoen die tot boven de enkel komt.
 3. Daarnaast zijn er nog veel sporten die echt een eigen schoen hebben, zoals wandelschoenen, wielrenschoenen, etc. Zorg ervoor dat je deze schoenen bij een specialist koopt. Hij kan je het juiste advies geven.
Jazeker, wandelen is goed voor je gezondheid en conditie, maar natuurlijk ook wel belastend voor je voeten. Door een aantal maatregelen te nemen kan je voetproblemen voorkomen. Denk daarbij aan:
 1. Houdt je voeten schoon en droog tijdens het lopen
 2. Gebruik tape of speciale blarenpleisters bij blaren en schuurplekken op je voeten.
 3. Ga nooit alleen verre afstanden lopen. Wanneer er dan iets mis gaat (bijvoorbeeld een verstuikte enkel) dan is er altijd iemand in de buurt die je kan helpen.
 4. Ga zigzaggend steile terreinen op en af. Wanneer je dit recht doet, komt er een te grote spanning op je tenen, enkels en kuiten te staan.
Voor kinderen is het uiterlijk van een schoen vaak belangrijker dan hoe de schoen zit. Ga daarom naar een specialist die hier doorheen kan kijken. Hij/zij kan door het opmeten van de voeten en door het voelen bij het passen inschatten of een schoen goed zit.

Daarnaast kan je het best twee paar sportschoenen kopen, zodat deze om en om gedragen kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de schoenen niet te snel afslijten en dat je kind lange tijd goede sportschoenen draagt. Kinderen onder 10 jaar kunnen het best algemene sportschoenen dragen. Wanneer je kind ouder is dan 10, dan kan je het best op zoek gaan naar schoenen die geschikt zijn voor de desbetreffende sport.

Je kan je teennagels het beste knippen met daarvoor bestemde schaartjes of teenknippers. Zorg ervoor dat je ze niet te rond afknipt (zo recht mogelijk) om ingroeien van de nagels te voorkomen. Daarnaast moet de nagel iets langer zijn dan de punt van je teen.
Je kan de puimsteen het beste gebruiken op een droge huid. Op deze manier wordt de te dikke huid het meest gelijkmatig weggehaald.